妥善處理顧客嘅資料

每當你接受戶戶送嘅訂單,就會獲得幾項需保密嘅資訊,包括顧客嘅個人資料。

顧客信任你同戶戶送會妥善處理好佢哋嘅個人資料。因此,你需要了解應該如何有責任地處理以上資訊:

 

  • 你只可就訂單問題,或喺完成送遞訂單時,與顧客聯繫。
  • 你唔應該拍攝顧客嘅身份證明文件。
  • 你唔應該將顧客嘅個人資料截圖,亦唔可以用任何方式與他人分享,
    不論以電子郵件、短訊或社交平台等。
  • 即使你已經刪除顧客嘅個人資料或有關圖片,仍然會被視作侵犯其個人私隱。

 

你選擇與戶戶送工作時,應時常遵循以上指引。保存或分享顧客資料嘅行為,喺違反你嘅供應商協議。你因而可能導致會被終止合約。/可能導致你無法繼續與我哋工作。

如果你對顧客嘅資訊有任何疑問(如送餐備註),應儘快告知送餐專員支援團隊。同時亦毋須進行截圖,因為我哋嘅團隊能夠查看顧客嘅完整帳戶記錄,包括過往及即時嘅資訊。因此你可以喺毋須違反供應商協議嘅情況下,同我哋確認有關情況。以上亦適用於所有你同顧客喺“聊天室”內進行嘅對話。

我哋希望以上嘅指引可以幫到你,並感謝你妥善處理顧客嘅資訊,延續顧客對我哋嘅信任。如有任何疑問,請透過戶戶社區同我哋聯繫。