自由登入系統

為香港送餐專員開放更多工作機會

自從疫情於2020年初爆發,戶戶送顧客使用平台嘅習慣亦因而改變。顧客落單嘅頻次及時間變得更難以預計,亦於唔同嘅時段帶來更多需求。香港喺兩個月前進入第四波疫情,最近每日新增個案重新上升,亦使堂食禁令及其他防疫措施繼續生效,我哋預計顧客落單頻率亦會持續波動。

好多送餐專員亦向我哋反映希望提高同戶戶送合作時嘅自由度。喺最近一次問卷調查中,89%嘅送餐專員反映“能夠隨時工作”為重要,而支持能夠隨時上線系統嘅人數甚至比支持預約系統人數多出三倍。

有見及此,再加上早前全港11個區域成功轉換至自由登入系統,22個區域將於2021年1月23日(星期六)轉換至自由登入系統:

緊隨著,剩餘5個區域亦於2021年1月30日(星期六)轉換

自由登入系統幫助你喺我哋營運時間內隨時上線接單,無須事先預約時段。有咗自由登入系統,你就可以提升同我哋合作時嘅自由度及掌握,隨時隨地喺香港上線賺取更多。

 

目前自由登入系統已經喺世界各地推出,令你更有效地適應顧客落單嘅新模式。新系統唔單止提高你安排工作上嘅靈活性,幫你喺繁忙時間搵得更多,亦廣受全球各地送餐專員嘅喜愛。


我哋相信你會享受到自由登入帶來嘅好處,自從上個月推出後,亦已經收到好多平日喺呢啲區域上線嘅送餐專員對於新系統嘅正面評價

自由登入嘅工作方式

透過自由登入系統,一個按鈕隨時就可以喺香港任何地方上線,而無需使用行程表預約時段。

自由登入系統中,即使你突然未能抽空工作,亦唔會影響你未來獲取工作嘅機會。 你只要喺香港區域內隨時上線,即可開始接受訂單。

增加收入嘅機會

送餐專員喺香港嘅收入潛力正逐漸增加 – 喺2020年間,已經有超過3000間新餐廳加入我哋嘅平台,亦有好多顧客亦選擇從生活百貨類嘅新合作夥伴訂購必需品。 此外,香港愈來愈多公司亦開始使用我哋Deliveroo for Business嘅服務。以上種種都能令作為送餐專員嘅你運送更多訂單。

同平時一樣,我哋喺唔同時間及地點都會提供獎賞計劃同加乘,幫你賺取更多服務費。 你可以喺行程表上參考獎賞相關資訊。

週六、週日嘅晚上6時到9時仍然喺我哋每星期中最繁忙嘅時段,意味著佢哋亦都喺你上線嘅最佳時間。正常黎講,午市及晚市有更多顧客訂購,收入相對較高:

 

應用程式上嘅更新

除咗獲得更多訂單外,我哋仲希望你可以知道邊個區域可以搵多啲。 由1月23日開始,你將會喺應用程式中見到全新嘅熱點圖功能。

全新熱點圖每5分鐘就會更新一次,而且顯示3個唔同嘅繁忙程度(繁忙、一般、非繁忙),幫助你確定何時何地上線嚟最大化你嘅收入。 區域越繁忙,可接到嘅訂單就會越多。

新送餐專員嘅加入

我哋將謹慎密切監察並限制新加入送餐專員嘅數量,並只會喺無法滿足特定區域需求或預計顧客需求急速上升時,才會尋找及容許新送餐專員加入。此舉確保我哋能夠為顧客提供可靠嘅服務之餘,亦能夠最大化你上線時嘅單量及收入。

喺疫情期間小心安全

如果你感到唔舒服並需要居家隔離,或者喺一段時間內未能工作,今次自由登入系統嘅轉變就令你毋須擔心預約時段嘅問題,隨時重新上線。

正正因為大家都有安全上嘅憂慮,除了引入自由登入系統。我哋亦會繼續為你提供以下支援:

  • 免費口罩 –  你可以按此訂購。
  • 保泰 (Bowtie)提供嘅健康生活保健計劃 – 按此註冊,你同你嘅家人可以獲得無限次會員專享價睇醫生,醫療範疇涵蓋普通科、中醫、針灸及跌打。
  • ZA抗疫金 – 作為戶戶送嘅送餐專員,如果你對新型冠型病毒測試呈陽性,只要你能提供醫院嘅診斷證明,醫療費用嘅收據和身分證資料,你就可以索償$ 20,000
  • 戶戶送送餐專員援助基金 如果你確診感染新型冠狀病毒,或正接受醫療機構指示下嘅強制隔離,現時戶戶送嘅送餐專員可以透過以上援助基金獲得財政援助。

數據統計及預訂時段

任何喺1月23日至31日期間所預約嘅時段都會被取消,既然喺自由登入,你就可以隨時上線!你嘅數據統計頁面仍然會喺應用程式中顯示,「超繁忙時段工作」數據亦會喺你上線時更新。不過數據統計將不再影響你嘅工作模式。

加乘費用

只要你嘅接單率喺每個星期五達到80%或更多,就可繼續獲得加乘費用。自由登入系統嘅推出並唔會影響加乘費用嘅機制,你亦可以繼續於應用程式主頁查看加乘費用。

聯絡我們

如果你對我哋有任何疑問或意見,請隨時透過本頁與我哋嘅支援團隊聯繫,或致電自由登入專用熱線58036257查詢。(開放時間:1月20日至1月23日,星期三至六 14:00 – 17:00 )

我哋亦會喺由1月20日起落區同你哋見面解答有關以上更新嘅疑問。下圖可以睇到我哋會到訪嘅地點同時間。活動當日我哋仲會派發口罩同小禮品添!請記得到時要遵從在場工作人員嘅指示,並保持社交距離。(按此參考更多關於戶戶送於疫情期間保障你嘅措施。):

想知多啲?可以瀏覽以下嘅常見問題:

自從疫情於2020年初爆發,戶戶送顧客使用平台嘅習慣亦因而改變。顧客落單嘅頻次及時間變得更難以預計,亦於唔同嘅時段帶來更多需求。香港喺兩個月前進入第四波疫情,最近每日新增個案重新上升,亦使堂食禁令及其他防疫措施繼續生效,我哋預計顧客落單頻率亦會持續波動。

好多送餐專員亦向我哋反映希望提高同戶戶送合作時嘅自由度。喺最近一次問卷調查中,89%嘅送餐專員反映“能夠隨時工作”為重要,而支持能夠隨時上線系統嘅人數甚至比支持預約系統人數多出三倍。

有見及此,為提升你對工作嘅自由度及掌握,戶戶送決定推出自由登入系統,你就可以隨時隨地上線接單。

 



自由登入讓你毋須喺行程表預約,隨時於自由登入區域上線等候接受委派使你每星期更容易達到80%接單率並獲取加乘費用。



透過新嘅熱點圖,你就會更清楚邊到更容易獲得訂單委派同處於系統預計嘅繁忙區域中熱點圖會按訂單需求繁忙、一般、非繁忙協助送餐專員決定何時何地上線,並會每5分鐘更新一次。當該地區顯示為繁忙時,即表示會有更多訂單委派。



記著繁忙時段喺我哋最忙嘅時間(因為大家都食緊飯) 你就可預計到你喺呢個時段,會比起其他時段賺取更多!同使用預約系統一樣,喺自由登入系統都可以按照你嘅喜好去選擇幾時工作。



正確,只要你嘅接單率喺每個星期五達到80%或更多,仍然可獲得每週加乘費用。好消息嘅喺自由登入讓你可隨時隨地上線。



喺自由登入下,你毋須何進行每週自動預約,因為你可以喺工作區域營運時間內隨時隨地上線。你該區域所進行嘅每週自動預約將會自動取消,但你仍然可以喺該區嘅營運時間內自由登入等候委派。



當我哋衡量需要加入幾多新嘅送餐專員時,我哋會密切監察在線及送餐中嘅送餐專員嘅數量,以確保有適當數量嘅送餐專員上線,令你賺取理想嘅收入。 你仲可以喺受惠於提供獎賞嘅區域! 請參考「行程表」有關獎賞嘅資訊。



唔同區域、唔同時間都會有獎賞計劃同加乘費用,以協助你獲取更多服務費。你可以喺行程表搵到有關獎賞嘅資訊,或喺戶戶送社區搵到其他獎賞計劃嘅資料。