戶戶學院 - 駛向成功

戶戶學院係咩?

我地知道你地當中有好多人富有志向及創造力,並且具有商業頭腦,透過送餐增加收入嘅同時,一直為自己嘅職業或學業目標作準備。

因此,我地希望你同你嘅家人可以透過戶戶學院,係無需花錢嘅情況下發展技能、事業及探索新出路。而其中一個得到學習機會嘅方法,就係申請戶戶學院獎學金。

網上學習

你同你嘅家人亦可參與我地同 Open Classrooms 合作提供嘅 700 多個免費網上課程,幫你係幾個鐘內即時提高自己嘅技能水平。課程涵蓋如增強履歷、面試技巧、數據分析及基礎編碼嘅內容。

索取推薦信

如果你已經定下了你嘅下一個職業目標,你可以透過戶戶學院索取送餐專員資料集。資料集包括確認你同動戶戶送合作嘅時間紀錄,以及你嘅收入概覽。因此,你可以向你未來嘅僱主提供資料集作參考。係考慮租用或購買新物業時,你亦可以跟房東或銀行分享資料集。

獲得獎學金

如果你已加入戶戶送 9 個月或以上,你或你嘅一名家庭成員即可申請戶戶學院獎學金。獎學金得獎者係 7 個月內,有機會係自己所選嘅學習領域中獲得副學士學位。有興趣可以按此報名!

希望戶戶學院能啟發並支持你或你嘅家人,為你地開展新一段嘅歷程!

常見問題

網上短期課程

冇,你可以係戶戶學院上報讀嘅課程唔設上限。如果你真係很渴望獲得新知識,就可以報讀網站上700多個免費課程喇!



你嘅家庭成員可以使用你嘅登入資料報讀課程,但請務必注意,你嘅家庭成員係註冊其帳戶時必需註明這一點。他們將需要你嘅送餐專員 ID 進行申請。



所有現係合符申請獎學金資料嘅送餐專員將係今個星期收到電郵通知。係未來,如果仍然有 2020 年嘅獎學金名額,而你係這段時間內符合資格,我地將通過電郵通知你。



700 多個免費網上課程全部以法文英文提供。



每個課程嘅完成時間都唔同,有些只需要數小時便能完成。課程長度將係資料頁面清楚顥示,你可以決定是否希望報讀課程。



唔需要,你可以按照自己嘅進度,係履行其他承諾(例如係戶戶送 Deliveroo 送餐)間,自由報讀 700 多個網上課程。



 

1. 按下 “SIGN UP” 按鈕進行登記。

2. 填寫個人資料及點選以下的方格,然後按下 “SIGN UP” 按鈕繼續。

3. 填寫您的送餐專員ID及點選以下的方格。請務必填寫正確的ID,否則我們會無法驗證您的身份。驗證並需時大約一星期,之後我們會以電郵確認您的申請,請耐心等候。



戶戶學院獎學金

你必需係過去 12 星期內完成派送 60 張訂單,並且加入我地至少 9 個月,才能申請學院獎學金。你亦需要完成其中一個免費課程(課程完成時間最少為 6 小時),以顯示你已準備好履行這承諾。你可以係獎學金頁面上找到相關及更多資料。



所有合資格申請獎學金嘅送餐專員將於本星期收到電郵通知。係接下來嘅日子,假如仍有 2020 年度嘅獎學金空缺,我地會透過電郵通知你。



獎學金平均需要 6 個月才能完成,並且每星期需要花 20 個小時上課。



戶戶送團隊將審核所有申請、選擇並通知獎學金得獎者。



如果你符合資格申請獎學金並成功獲得獎學金,但你嘅家庭成員希望完成獎學金,獎學金證書將係他們畢業時寫上他們嘅名字。你需要係獎學金申請表上填寫該家庭成員嘅個人資料。