虛擬送餐專員座談會

送餐專員對談會

我地好高興宣布戶戶送 Deliveroo 將係8月26日(星期三) 下午3時至5時正,舉辦第一個虛擬「送餐專員座談會」,為送餐專員有提供一個額外嘅交流平台,並有由我地香港區總經理-羅家聰先生,以及戶戶送營運團隊與你直接對話,聆聽你嘅意見同想法。

我地歡迎各位參加,並係 8月19日(星期三)早上9時正前係下方表格進行登記。座談會上將可能會討論送餐專員係表格中提供嘅問題。

立即登記!

我地一直致力改善你嘅送餐體驗,並希望可以每三個月舉辦一次座談會。座談會結束後,我地亦會係電郵及在戶戶社區中,向未能參與對談會嘅送餐專員分享每次對座談會嘅總概。


*參加者必須下載 Zoom 應用程式,並有一部可用鏡頭、麥克風及無線網絡連接嘅手機或電腦裝置。
**登記名額有限。我們屆時會以電郵聯絡被選中嘅送餐專員。

常見問題

請係8月19日(星期三)早上9時正前按此完成表格作登記。




遴選會在表格關閉後的三天內處理。我們屆時會以電郵聯絡被選中嘅送餐專員。



如你被選中但無法出席,請儘快聯絡送餐專員支援團隊。

你可按此頁面右下角嘅「?」圖標,提供個人資料及相關提問以聯絡送餐專員支援團隊。



由於送餐專員係我地服務嘅重心,我們希望被選中嘅參加者可準確地代表香港嘅送餐專員。 因此營運團隊的代表將協助遴選過程,從全港不同地區及使用不同送餐方法嘅送餐專員中選出參加者。

另外,為咗令座談會可發揮最大嘅效能,我們會參考你係表格所提供嘅提問,令我地有足夠時間回答你最想知道嘅問題或討論新嘅構思。



我地會每三個月舉辦一次。



整個座談會大約長2小時,開始時我地先會進行簡介,然後回答早前係表格上所得嘅問題,最後參加者可以係開放問答環節向我地查詢其他問題。